Världsungdomsdagen

Världsungdomsdagen

”Maria gav sig i väg i hast”  Följ med på pilgrimsfärden till Världsungdomsdagen i Lissabon 2023!

 

Vad är Världsungdomsdagen?

Ungefär vart tredje år firas den internationella Världsungdomsdagen (VUD) på någon plats i världen. Sommaren 2023 inbjuder påven alla världens ungdomar till Portugals huvudstad Lissabon, för att samlas kring temat ”Maria gav sig i väg i hast” (jfr Luk 1:39).

Mer än en miljon unga från hela världen väntas vallfärda till Lissabon för att träffas, be och dela trons glädje. Musik, katekes, hav av färgglada flaggor och långa matköer är delar av VUD-upplevelsen. Några av höjdpunkterna är att tillsammans med påven be Korsvägen och vandringen till det stora fältet där pilgrimerna övernattar för att på morgonen fira en stor utomhusmässa med påven. Denna manifestation av den universella kyrkan vill främja fred, enhet och solidaritet bland alla folk, och är ett tillfälle för evangelisation och förnyelse för hela kyrkan.

Veckan i Lissabon föregås av "Dagarna i stiften". Då välkomnas pilgrimerna i något av Portugals stift, för att under en vecka bo i värdfamiljer och tillsammans med en lokal församling uppleva utflykter, kultur och religiösa traditioner.

Ta del av den internationella VUD-sången och annat material här.

 

Anmälan

Anmälan för deltagare kommer att öppna 20 november 2022. Åldersgränsen kommer att vara 16–35 år för deltagare. Paketpriset för att delta i den gemensamma resan från Sverige är 6000 kronor. Räkna också med fickpengar för egen del. Detaljerad information såsom villkor, avrese- och hemkomstdatum och liknande kommer så småningom. 

Lissabon välkomnar pilgrimerna 1–6 augusti 2023, och veckan innan, alltså sista veckan i juli, hålls "Dagarna i stiften". Vi räknar alltså med att pilgrimerna från Sverige kommer att vara i Portugal sista veckan i juli och första veckan i augusti 2023.

Vill du ha nyhetsuppdateringar? Kontakta ledningsgruppen för att få kommande utskick på mail.

Här finns utförlig information om hur upplägget kring pilgrimsresan till VUD är planerat.

 

Förberedelser och intresseanmälan att medverka

Be gärna med oss i förberedelse för pilgrimsresan till Lissabon 2023. Särskilt den 23:e varje månad kan den officiella VUD-bönen bes, till exempel som avslutning till rosenkransen.

Vill du medverka till VUDen som funktionär av något slag? Vi söker personer som kan vara förebedjare, musiker, fotograf, sjukvårdare, andliga medvandrare och gruppledare. Kontakta ledningsgruppen om vad du vill bidra med, så hör vi av oss med mer information.

Ungdomsorganisationer, rörelser och grupper som är intresserade av att åka till Lissabon med den gemensamma VUD-resan för Stockholms katolska stift är välkomna att kontakta ledningsgruppen.

 

VUD-teamet och kontaktuppgifter

Elin Jönsson, VUD-koordinator

Louise Tullberg, vice VUD-koordinator

Alexis Alling, andre vice VUD-koordinator

Välkommen att kontakta ledningsgruppen genom vud@katolskakyrkan.se.

Övriga kontaktpersoner:

P. Pierre-André Mauduit OP, liturgisk samordnare

Syster Basma Alkas Ishak, förbönssamordnare

 

Arrangör

Stockholms katolska stift arrangerar den officiella svenska pilgrimsresan till Världsungdomsdagen i samverkan med Riksförbundet Sveriges Unga Katoliker och Studieförbundet Bilda.