Helgonbesök i Falun (en liten berättelse för barn)

Söndagen den 15 oktober 2018 kom lilla Teresa med sina föräldrar Louis och Zélie resande från Lisieux i Frankrike. De var på en rundtur i hela Norden och nu hade turen kommit till den Gode Herdens kyrka i Falun. Det var sent på kvällen och i kyrkporten väntade en grupp barn som strödde ut rosenblad i kyrkgången när de tågade in. I koret väntade Birgitta, Katarina, Maria Elisabeth och Kuriakose Elias Chavara. Bakom dem stod f. Raphael och fyra präster. Det var så mycket folk i kyrkan att det blev ganska trångt för dem att ta sig fram.

När välkomstgudstjänsten med mycket sång och glädje var slut beslöt Maria Elisabeth sig för att visa gästerna Falun, där hon bott som barn. De tågade iväg till Stora Kopparbergs kyrka som från början, på Birgittas tid, hette Maria Magdalena kyrka. Först gick Maria Elisabeth med lilla Teresa och Katarina, efter dem kom Birgitta och Zélie som hade mycket att delge varandra om moderskapets glädjeämnen och sorger. De hade båda fött många barn, Birgitta åtta och Zélie nio, av vilka fyra dött som små. De talade också om det lustiga i att de båda var förknippade med orter som var berömda för sina knypplade spetsar Alencon och Vadstena. Zélie var ju själv en duktig knypplerska och hade haft många anställda ute på landsbygden. En annan sak som förenade dem vara att de båda brukade hjälpa fattiga och sjuka.

Bakom dem gick Louis och Kuriakose Elias Chavara. Louis ville gärna hör Kuriakose berätta om hur han grundade CMI, Karmeliter av Maria Immakulata, och kloster för systrar i Indien. Louis hade som ung försökt att gå i kloster men han hade inte tillräckliga kunskaper i latin, så han blev inte antagen. Han utbildade sig i stället till urmakare och kunde öppna ett eget urmakeri i Alencon.

Efter besöket i Stora Kopparbergs kyrka gick de till Kristine kyrka. Maria Elisabeth berättade att det var hennes församlingskyrka när hon bodde i Falun. På den tiden fanns det, som nu, många andra kyrkor i Falun och hon bad till Gud att han skulle visa henne vilken som var den rätta kyrkan.

När de lämnade Kristine kyrka och vandrade ned över stora torget sprang lilla Teresa i förväg mot Hälsingtorget. Plötsligt ropade hon:”Titta Maria Elisabet, här har de satt upp en bild av dig! Så rart av dem”. Maria Elisabeth förklarade att det var i det kvarteret hon hade bott som barn och fick berätta att när de satt upp bilden bröt det ut en eldsvåda i huset som höll på att restaureras och konstnären fick skynda sig att hämta bilden. När huset var klart kom sedan Biskop Anders och välsignade bilden när den sattes upp igen.

Innan de återvände till den Gode Herden kyrka måste de ta en tur ut till Birgittagården i Hosjö. Maria Elisabeth fick berätta om fader Kazimir Vilnis, församlingens tidigare kyrkoherde, som lät bygga den Gode Herdens kyrka, och som gjort det möjligt för systrarna att komma till Falun och att de nu i augusti hade firat klostrets 50-års jubileum med en stor fest. I klostret möttes de av systrarna, modern från Polen och sju systrar från Indien. Efter en promenad längs stranden av Runn återvände de glada till den Gode Herdens kyrka där de bad för Sankta Katarina församling och alla människor i Dalarna.

SA